Wedding Venue, Scottish Borders

  • Client: Blackhouse Forest Estates
  • Project Size: 1580 acre site area
  • Location: Yarrowford, Scottish Borders
  • Status: on site

Underground Extension to former Croft House.

Having completed significant refurbishment of this 5 bed shooting lodge following it’s purchase, our client -Blackhouse Forest Estate wanted to boost a growing wedding venue venture by extending to create a large dining area. The extension is also to house a separate staff apartment, to free up the main Lodge for guest use.

Given the remote and historic location in the Ettrick forest, our client was keen not to detract, or distract, from the original Lodge, or the surrounding beauty. Our challenge therefore, was to locate this extension ‘underground’.

By burying part of the extension and covering with an undulating green roof, we emulate the surrounding landscape to give the impression that it sweeps over the extension - softening its impact on the surrounding landscape. The fully frameless glazed front elevation and glass roof ensure this semi-subterranean space is filled with light during the day and offers spectacular stargazing opportunities in a night sky unaffected by light pollution.

With both Planning and Building Warrant in place, construction is due to begin late Spring 2021

Wedding Venue, Scottish Borders

  • Client: Blackhouse Forest Estates
  • Project Size: 1580 acre site area
  • Location: Yarrowford, Scottish Borders
  • Status: on site

Underground Extension to former Croft House.

Having completed significant refurbishment of this 5 bed shooting lodge following it’s purchase, our client -Blackhouse Forest Estate wanted to boost a growing wedding venue venture by extending to create a large dining area. The extension is also to house a separate staff apartment, to free up the main Lodge for guest use.

Given the remote and historic location in the Ettrick forest, our client was keen not to detract, or distract, from the original Lodge, or the surrounding beauty. Our challenge therefore, was to locate this extension ‘underground’.

By burying part of the extension and covering with an undulating green roof, we emulate the surrounding landscape to give the impression that it sweeps over the extension - softening its impact on the surrounding landscape. The fully frameless glazed front elevation and glass roof ensure this semi-subterranean space is filled with light during the day and offers spectacular stargazing opportunities in a night sky unaffected by light pollution.

With both Planning and Building Warrant in place, construction is due to begin late Spring 2021