Public House

  • Client: Dean Tavern Trustees
  • Project Size:
  • Location: The Dean Tavern, Newtongrange, Midlothian
  • Status: Completed

Refurbishment of the Function Room of a Grade C Listed, Gothenburg Pub.

Having remained virtually untouched since its first event in 1962, cb3 design were brought in to bring the Function room of the Grade C listed Dean Tavern up to date, and to carry out minor alterations to increase the venue capacity. Working with a very restricted budget, the design called for careful consideration of how to best use the available resources to achieve the base refurbishment and still make an impact.

The space was stripped back completely, with the exception of the Bar and Gantry, and transformed with a simple repaint, new carpets and replacement ceiling. Without the budget to replace the bar, the renovation was achieved by painting out the back bar and replacing the lighting. The front bar has been overclad with back lit graphic panels and a new halo-lit raft installed above.

Using the cast iron wheel of the original ‘dumb waiter’ in the main bar as the basis of the design, the walls of the function suite have been panelled to dado height with routed timber panels. Above this are a random mix of picture frames making the most of the Tavern’s history recorded in the plethora of old photographs taken and stored over the years.

Public House

  • Client: Dean Tavern Trustees
  • Project Size:
  • Location: The Dean Tavern, Newtongrange, Midlothian
  • Status: Completed

Refurbishment of the Function Room of a Grade C Listed, Gothenburg Pub.

Having remained virtually untouched since its first event in 1962, cb3 design were brought in to bring the Function room of the Grade C listed Dean Tavern up to date, and to carry out minor alterations to increase the venue capacity. Working with a very restricted budget, the design called for careful consideration of how to best use the available resources to achieve the base refurbishment and still make an impact.

The space was stripped back completely, with the exception of the Bar and Gantry, and transformed with a simple repaint, new carpets and replacement ceiling. Without the budget to replace the bar, the renovation was achieved by painting out the back bar and replacing the lighting. The front bar has been overclad with back lit graphic panels and a new halo-lit raft installed above.

Using the cast iron wheel of the original ‘dumb waiter’ in the main bar as the basis of the design, the walls of the function suite have been panelled to dado height with routed timber panels. Above this are a random mix of picture frames making the most of the Tavern’s history recorded in the plethora of old photographs taken and stored over the years.